Narzekacie czasami, że nie wiecie co zrobić na obiad ? Przygotowanie smacznego posiłku, mniej lub bardziej dietetycznego całkowicie was przerasta?
Znam wiele osób, które mają z tym problem. Stworzyłam więc nową kategorię ,,zdrowy obiad'' gdzie będą pomysły na proste, smaczne dania ugotowane na mój sposób, czyli dietetycznie. (można już wykreślać z listy zakupów śmietanę, sosy w proszku, majonez...)
Postaram się:
- używać sezonowych produktów. Są zdrowsze, tańsze, bo możemy je kupić np. na rynku ( uwielbiam takie miejsca, jest taniej, bardziej naturalnie i nie wiem, gdzie jeszcze dorzucą np. cukinię jeśli nie mają jak wydać paru groszy reszty ;))
- znaleźć pomysły zarówno dla wegetarian (łatwiejsza dla mnie opcja) i dla mięso-wielbiących ;)
- gotować zużywając jak najwięcej produktu, unikać marnowania jedzenia ( jeśli kupujemy coś dobrej jakości, nie pozwólmy, żeby się marnowało- taka dusza dusigrosza)
- nie zmuszać siebie i was do stania w kuchni godzinami. Ma być szybko, bo głodny kucharz podjada w czasie gotowania
Obiad na dziś : Kasza pęczak z sezonowymi warzywami, pietruszką, oregano i fetą.
Potrzebne będą :
- marchewka
- cukinia
- cebula
- kasza pęczak
- feta
- oregano
- pietruszka
- sól
- pieprz
- oliwa
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie kroimy warzywa, siekamy zioła.
Na patelni podsmażamy cebulę, kiedy będzie szklista dodajemy cukinię. Solimy, żeby cukinia puściła wodę i szybciej zmiękła. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wszystko chwilę smażymy ( można dolać odrobinę wody, przykryć pokrywką i warzywa poddusić)
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną, odcedzoną kaszę. Następnie na patelnie wrzucamy zioła i jeszcze trochę oliwy. Smażę krótką chwile, póki składniki się nie połączą i zioła nie zaczną pachnieć.
Dodajemy pokruszoną fetę. Jeszcze na patelni, lub bezpośrednio na talerzu, jak wolicie.
Uwagi:
Jeśli chcemy przygotować to danie wcześniej, można do podduszonych na patelni warzyw dodać suchą kaszę i wszystko zalać większą ilością wody. ( potrzebną do ugotowania kaszy wg instrukcji)
Powstanie bardziej ,,papkowata'' masa przypominająca risotto. Ale z kaszy ;)