Jednym z przepisów, który szczególnie przypadł Wam do gustu był ten na pieczone ziemniaki ( o ten). Przynajmniej tak podpowiadają mi statystyki.
Postanowiłam zrobić kolejną, tym razem bardziej letnią wersję. Każdy Poznaniak powie wam, że pieczone ziemniaki z gzikiem to pyszna sprawa.
Tym razem moja, lekko zmodyfikowana wersja.
1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry szynki
sól
pieprz
Sos:
pół ogórka
ząbek czosnku
jogurt naturalny ( 3 łyżki)
twaróg mielony ( 3 łyżki)
zioła - u mnie: szczypiorek, oregano, koperek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę.
Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszam i wkładam w łódeczki z ziemniaków. Całość zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.
Sos : Ogórka trę na sporych oczkach, dodaję do niego jogurt, twaróg i przyprawy. Całość mieszam, gotowe !
UWAGI:
Często przygotowuję takie ziemniaki na grilla. (pomijam wtedy szynkę) Już połówka jest tak syta, że sprawdza się jako zamiennik chleba.
Do sosu często dodaję rzodkiewkę, wtedy staje się lekko chrupiący .
Cześć ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie. Spróbuję przyrządzić je na najbliższy grill o ile pogoda w końcu pozwoli go zrealizować:) pozdrawiam Dominika
OdpowiedzUsuńDziś biorę się za ten przepis :) chodził za mną od kiedy go wstawiłaś :) ale albo mało czasu, albo braki w lodówce albo za ciepło, a dziś wydaje się być idealnie :) dzięki za pomysł :) J
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, koniecznie do wypróbowania:)
Usuń