pieczone ziemniaki faszerowane mięsem i warzywami

Jest i coś dla mięsowielbiących :) Propozycja przystawki na ciepło, trochę bardziej sycącej niż poprzednie propozycje. 

Pod mięsną warstwą możemy przemycić trochę warzyw ;) 






Wybieramy ziemniaki. Ważne, żeby były podobnej wielkości, wtedy ugotują nam się jednocześnie.

 Gotujemy w osolonej wodzie do momenty kiedy będą miękkie, ale nie rozwalające się. Lepiej, by były  minimalnie twarde w środku, ponieważ na koniec i tak wylądują w piekarniku. 

Po ugotowaniu przekrawamy je na pół i małą łyżeczką wydrążamy środek. Trzeba być delikatnym, żeby nasza skorupka nie rozpadła się. 



Do wydrążonych połówek wkładam wstążki marchewki ( robię je obieraczką do warzyw) i odrobinę podsmażonej cebuli. 

Do mięsnego farszu dodaję: 

  • 200-300 gramów mielonego mięsa 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka musztardy ( ja dodałam tej z całą gorczycą) 
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • sól


Faszeruję ziemniaki mięsnym farszem, wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wierzch posypuję startym serem. (użyłam wędzonego, w bardzo małej ilości). 





Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. 


Podany z porcją zielonej sałaty może stanowić propozycję na zdrowy obiad. Jeśli wybierzemy mniejsze ziemniaczki, idealne jako ciepła przekąska w Sylwestrową noc ;) 

Uwagi: 
Do ziemniaków możemy wpakować prawie wszystko... jeśli lubicie dodajcie kukurydzę, oliwki, paseczki papryki... byle zmieściło się pod mięsną warstwą ;) 

This entry was posted on poniedziałek, 30 grudnia 2013 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...