kompot jabłkowy z imbirem i miętą


 Wiele osób nie korzysta z dobroci jesieni. Często widzę drzewa pełne owoców, a pod nimi stos powoli gnijących np. jabłek. Nie wszystkim chce się obierać, kroić, smażyć, ładować w słoiki... Jest łatwy sposób na wykorzystanie takich owoców. Kompot!


 Staram się nie pić kupnych soków i napojów. Jeśli już to robię, rozcieńczam je wodą, ponieważ są dla mnie zdecydowanie za słodkie. Jesienią, kiedy owoców jest mnóstwo robię kompoty. Sama kontroluję słodkość i skład.


 Dziś stawiam na znane połączenie jabłko- mięta. Dodatkowo wrzuciłam kilka plasterków imbiru.
Tak więc umyte i przekrojone jabłka wrzucam do garnka, dodaję świeżą miętę ( zostawiam parę listków do dekoracji dzbanka) i imbir. Zalewam wszystko wodą i gotuję na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania jabłek.




 Studzę, przelewam przez sito i wlewam do dzbanka dodając listki świeżej mięty i lód (ja swojego kompoty nie słodzę, ale wy śmiało możecie dodać cukier/ miód, stevię)



 


 Niedługo zrobię wersję zimową z cynamonem i goździkami. W takim połączeniu dobrze sprawdzą się też śliwki czy gruszki. 

I nie wyrzucajcie rozgotowanych jabłek ! Niedługo pokażę jak przygotować z nimi coś smacznego i zdrowego !

This entry was posted on niedziela, 29 września 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...