zdrowy obiad : makaron z fetą i pesto z rukoli

Uwielbiam ten moment, kiedy po składniki na obiad wystarczy pójść do ogrodu. Kiedy uda się wyprzedzić psy i sprytnie zostawić je za furtką ( o dziwo bardzo ciągnie je do ogrodu ) zostaje tylko jeden dylemat: Co dziś na obiad ? 

Przy braku weny najlepsze są najprostsze rozwiązania. Pesto z rukoli miało swój debiut w tym roku, ale po pierwszej degustacji już wiemy, że będzie stałym bywalcem.

 Jeśli używacie kupionej w sklepie rukoli przygotowanie obiadu zajmuje tyle, co ugotowanie makaronu.




 Do przygotowania sosu potrzebujemy : 
2 szklanki wymytej rukoli
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek prażonych ziaren słonecznika
pół szklanki oliwy (użyłam oleju z pestek winogron)
pół łyżeczki soli


Sprawa jest banalna. Zagotowujemy garnek z wodą i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W tym czasie w blenderze umieszczamy wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę.

 Jeśli pesto chcę wykorzystać natychmiast, pod koniec miksowania do pesto dolewam trochę wody ( około 1/4 szklanki). Dzięki temu sos jest lżejszy. 


Gotowe ! Makaron po wyłożeniu posypuję pestkami słonecznika i pokruszoną fetą.



This entry was posted on środa, 18 czerwca 2014 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...