dietetyczny smalec, czyli wszystko jest możliwe

Jest lato, są ogórki małosolne, które podobno proszą się o smalec ( teoria mojej Mamy). Problem w tym, że dbając o linię niekoniecznie możemy sobie pozwolić na taką bombę kaloryczną. Ba! Jedząc czujemy jak zatykają nam się tętnice... ( to już moja teoria). Ale jest na to sposób, a z pomocą przychodzi nam fasola. Zwykła biała typu Jaś. Jak zrobić dietetyczny smalec? 

Do wykonania potrzebujemy: 
  • białą fasolę (wcześniej namoczoną i ugotowaną)
  • cebulę ( sporo, ponieważ to ona nadaje smak)
  • jabłko
  • sól
  • pieprz





 Cebulę obieramy, kroimy i podsmażamy na minimalnej ilości oleju ( jest to jedyny tłuszcz, który dodajemy do naszego smalcu). Kiedy cebulka będzie podsmażona dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłko. 


     Fasolę wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy (proponuję dodać trochę wody,   żeby nie spalić miksera).



Teraz nie zostaje nam nic innego jak połączyć masę fasolową z jabłkiem i cebulką oraz  doprawić solą i pieprzem.



 A teraz najtrudniejszy etap: musimy wstrzymać się z degustacją, ponieważ smalec nabiera smaku po pewnym czasie. Już po nocy spędzonej w lodówce będzie idealny. A więc cierpliwości.




 Dla wszystkich nieprzekonanych: nie było osoby, która nie nabrałaby się na ten smalec.Większość tylko ze zdziwieniem pytała gdzie są skwarki.

A teraz patent dla leniwych:  zmiksowaną masę fasolową można mrozić. A więc kiedy najdzie nas ochota na smalec nie musimy znów bawić się w gotowanie i miksowanie fasoli. Smacznego ! 

Post napisany z pozdrowieniami dla przemiłej Pani z biura obsługi pewnej sieci komórkowej. :)


This entry was posted on wtorek, 24 września 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “dietetyczny smalec, czyli wszystko jest możliwe”

  1. Wow jestem oczarowana Twoim blogiem! Niesamowite przepisy - nie tylko zdrowe, ale i wyglądające na smaczne! Bardzo przydatne porady dotyczące np. naprawy cieni. Jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wstawiłem - zrobiony przed chwilą - ten wegetariański smalec do lodówki, aby dojrzał do jutra, ale już teraz w tym stanie jest smaczny. Pozdrawiam, życzę kolejnych podpowiedzi kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...