Pomysł na zdrowy obiad - kasza pęczak z sezonowymi warzywami i fetą.

Narzekacie czasami, że nie wiecie co zrobić na obiad ? Przygotowanie smacznego posiłku, mniej lub bardziej dietetycznego całkowicie was przerasta? 

Znam wiele osób, które mają z tym problem. Stworzyłam  więc nową kategorię ,,zdrowy obiad'' gdzie będą pomysły na proste, smaczne dania  ugotowane na mój sposób, czyli dietetycznie. (można już wykreślać z listy zakupów śmietanę, sosy w proszku, majonez...) 

Postaram się: 

  •  używać sezonowych produktów. Są zdrowsze, tańsze, bo możemy je kupić np. na rynku ( uwielbiam takie miejsca, jest taniej, bardziej naturalnie i nie wiem, gdzie jeszcze dorzucą  np. cukinię jeśli nie mają jak wydać paru groszy reszty ;)) 
  • znaleźć pomysły zarówno dla wegetarian (łatwiejsza dla mnie opcja) i dla mięso-wielbiących ;)
  • gotować zużywając jak najwięcej produktu, unikać marnowania jedzenia ( jeśli kupujemy coś dobrej jakości, nie pozwólmy, żeby się marnowało- taka dusza dusigrosza)
  • nie zmuszać siebie i was do stania w kuchni godzinami. Ma być szybko, bo głodny kucharz podjada w czasie gotowania



Obiad na dziś : Kasza pęczak z sezonowymi warzywami, pietruszką, oregano i fetą.




Potrzebne będą :
  • marchewka
  • cukinia
  • cebula
  •  kasza pęczak
  • feta
  • oregano 
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa


Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie kroimy warzywa, siekamy zioła.


 Na patelni podsmażamy cebulę, kiedy będzie szklista dodajemy cukinię. Solimy, żeby cukinia puściła wodę i szybciej zmiękła. Dodajemy  pokrojoną marchewkę i wszystko chwilę smażymy ( można dolać odrobinę wody, przykryć pokrywką i warzywa poddusić)

Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy ugotowaną, odcedzoną kaszę. Następnie na patelnie wrzucamy zioła i jeszcze trochę oliwy. Smażę krótką chwile, póki składniki się nie połączą i zioła nie zaczną pachnieć.

 Dodajemy pokruszoną fetę. Jeszcze na patelni, lub bezpośrednio na talerzu, jak wolicie.




Uwagi:

Jeśli chcemy przygotować to danie wcześniej, można do podduszonych na patelni warzyw dodać suchą kaszę i wszystko zalać większą ilością wody. ( potrzebną do ugotowania kaszy wg instrukcji)

Powstanie bardziej ,,papkowata'' masa przypominająca risotto. Ale z kaszy ;)

This entry was posted on środa, 16 października 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...