Ponieważ majówka była dość rozpustna, teraz czas wrócić do zdrowych nawyków. Tak więc dziś kolejny przepis z cyklu ''zdrowy obiad''. Roladki z kurczaka z zielonym risotto. Danie, które skrzętnie ukrywa sporo warzyw i przekonuje do siebie nawet osoby, które na szpinak kręcą nosem.
Na 2 porcje potrzebujemy:
kurczaka ( ilość zależna od was, ja 1 pierś dzielę na 2 kawałki)
torebka brązowego ryżu
średniej wielkości cebula
6-7 kostek mrożonego szpinaku
pół cukinii
kilka różyczek brokuła
pół kostki fety
2-3 łyżki jogurty naturalnego
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Cebulę obieram, kroję i podsmażam na patelni. Trę cukinię na grubych oczkach i dodaję do zeszklonej cebuli.Kiedy będą już miękkie dodaję mrożony szpinak ( 5 kostek) i 2 zmiażdżone ząbki czosnku.
Zabieram się za kurczaka. Pierś myję i rozklepuję tłuczkiem. Szpinak (2-3 kostki) rozmrażam, dodaję do niego 2 ząbki czosnku i ser feta. Całość mieszam widelcem i gdy powstanie pasta faszeruję nią kurczaka.
Do warzyw na patelni dodaję brokuła i dosypuję ryż.Mieszam i na środku układam roladki z kurczaka. Całość zalewam 2 szklankami wody, przykrywam i gotuję na małym ogniu dość często mieszając.
Jeśli woda wyparuje zanim ryż zmięknie dolewam ją po pół szklanki.
Przed podaniem wyjmuję roladki, zdejmuje patelnie z ognia i do risotto dodaję 2-3 łyżki jogurtu i mieszam całość. Gotowe !
Uwagi :
To jakie warzywa dodamy, zależy tylko od nas. Ja czasami zastępuję brokuła zielonym groszkiem albo fasolką szparagową.
Jeśli nie mam ochoty na mięso, risotto posypuję fetą.
Kurczaka można polać sosem jogurtowo-czosnkowym.
Smacznie i zdrowo. To lubię!
OdpowiedzUsuń