roladki z kurczaka z zielonym risotto

Ponieważ majówka była dość rozpustna, teraz czas wrócić do zdrowych nawyków. Tak więc dziś kolejny przepis z cyklu ''zdrowy obiad''. Roladki z kurczaka z zielonym risotto. Danie, które skrzętnie ukrywa sporo warzyw i przekonuje do siebie nawet osoby, które na szpinak kręcą nosem.

Na 2 porcje potrzebujemy: 
kurczaka ( ilość zależna od was, ja 1 pierś dzielę na 2 kawałki)
torebka brązowego ryżu
średniej wielkości cebula
6-7 kostek mrożonego szpinaku 
pół cukinii 
kilka różyczek brokuła
pół kostki fety 
2-3 łyżki jogurty naturalnego
4 ząbki czosnku
sól
pieprz

Cebulę obieram, kroję i podsmażam na patelni. Trę cukinię na grubych oczkach i dodaję do zeszklonej cebuli.Kiedy będą już miękkie dodaję mrożony szpinak ( 5 kostek) i 2 zmiażdżone ząbki czosnku.

Zabieram się za kurczaka. Pierś myję i rozklepuję tłuczkiem. Szpinak (2-3 kostki) rozmrażam, dodaję do niego 2 ząbki czosnku i ser feta. Całość mieszam widelcem i gdy powstanie pasta faszeruję nią kurczaka.

 Do warzyw na patelni dodaję brokuła i dosypuję ryż.Mieszam i na środku układam roladki z kurczaka. Całość zalewam 2 szklankami wody, przykrywam i gotuję na małym ogniu dość często mieszając.  
 Jeśli woda wyparuje zanim ryż zmięknie dolewam ją po pół szklanki.


Przed podaniem wyjmuję roladki, zdejmuje patelnie z ognia i do risotto dodaję 2-3 łyżki jogurtu i mieszam całość.  Gotowe !


Uwagi : 
To jakie warzywa dodamy, zależy tylko od nas. Ja czasami zastępuję brokuła zielonym groszkiem albo fasolką szparagową. 

Jeśli nie mam ochoty na mięso, risotto posypuję fetą. 

Kurczaka można polać sosem jogurtowo-czosnkowym. 

This entry was posted on niedziela, 4 maja 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “roladki z kurczaka z zielonym risotto ”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...