Ziemniaki faszerowane szynką, cukinią i fetą z ziołowym sosem

Jednym z przepisów, który szczególnie przypadł Wam do gustu był ten na pieczone ziemniaki ( o ten). Przynajmniej tak podpowiadają mi statystyki.

Postanowiłam zrobić kolejną, tym razem bardziej letnią wersję. Każdy Poznaniak powie wam, że pieczone ziemniaki z gzikiem to pyszna sprawa. 
Tym razem moja, lekko zmodyfikowana wersja. 




Na farsz do 4 dużych ziemniaków potrzebujemy : 

1/4 kostki sera feta
2 ząbki czosnku
pół cukinii 
koperek
4 łyżki oliwy z oliwek 
4 plastry szynki
sól
pieprz 


Sos:
pół ogórka
ząbek czosnku
jogurt naturalny ( 3 łyżki)
twaróg mielony ( 3 łyżki) 
zioła - u mnie: szczypiorek, oregano, koperek


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie fetę mieszamy z czosnkiem, koperkiem, pokrojoną szynką i startą cukinią. Całość doprawiamy pieprzem. (nie dodaję soli do farszu, ponieważ feta jest odpowiednio słona). Dodajemy oliwę. 


Ugotowane ziemniaki przekrajamy na pół. Wydrążamy środek ubijamy go na pure i dodajemy do farszu. Całość mieszam i wkładam w łódeczki z ziemniaków. Całość zapiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 180 stopniach.


Sos : Ogórka trę na sporych oczkach, dodaję do niego jogurt, twaróg i przyprawy. Całość mieszam, gotowe !



UWAGI:
Często przygotowuję takie ziemniaki na grilla. (pomijam wtedy szynkę) Już połówka jest tak syta, że sprawdza się jako zamiennik chleba.

Do sosu często dodaję rzodkiewkę, wtedy staje się lekko chrupiący .

This entry was posted on sobota, 10 maja 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “Ziemniaki faszerowane szynką, cukinią i fetą z ziołowym sosem”

  1. Cześć ziemniaczki wyglądają bardzo apetycznie. Spróbuję przyrządzić je na najbliższy grill o ile pogoda w końcu pozwoli go zrealizować:) pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś biorę się za ten przepis :) chodził za mną od kiedy go wstawiłaś :) ale albo mało czasu, albo braki w lodówce albo za ciepło, a dziś wydaje się być idealnie :) dzięki za pomysł :) J

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wspaniały przepis, koniecznie do wypróbowania:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...