zdrowy obiad: zapiekanka ziemniaczana

Kto by pomyślał, że na przełomie maja i czerwca zaproponuję Wam zdrowy obiad w wersji rozgrzewającej ? Czas ten powinien obfitować w przepisy pozwalające na ochłodę i zapomnienie o upale. Tymczasem na dworze zimno, szaro i wietrznie. Zapiekanka ziemniaczana sprawdzi się w takie dni idealnie.



 Na wykonanie 4 porcji potrzebujemy: 

3 spore ziemniaki
marchewkę
kawałek cukinii
sporą cebulę
250 g mięsa mielonego
kilka łyżek kukurydzy
kilka łyżek fasoli czerwonej

na sos: 
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
tymianek
papryka w proszku
czosnek  granulowany

Wbrew pozorom zapiekanka jest bardzo łatwa do wykonania. Wiem, że ziemniaki dla wielu osób kłócą się z wizją dietetycznego obiadu. Uważam, że jeśli występują tylko jako 2 warstwy raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić.



Mięso mielone doprawiam sola, pieprzem i papryką ( ja używam ostrej). Kiedy będzie podsmażone dodaję cebulę i dalej smażę. 

W tym czasie obieram ziemniaku i kroję w plastry ( dobrze, by były podobnej grubości). 
Marchewkę ścieram na grubych oczkach, cukinię kroję w paski (ale ją też można zetrzeć). Kukurydzę i fasolkę odcedzam z zalewy.

Formę, w której będziemy piec smaruję cienką warstwą oleju. Na dnie układam warstwę ziemniaków. Na to warstwa marchewki. 


Następnie warstwa cukinii, kukurydzy i fasolki .


 Do kokilek wkładam dość dużą porcję mięsa. Całość ubijam łyżką, tak by na górze zmieściła się warstwa ziemniaków. 



Czas na sos: 
W misce łączę jajka, jogurt i przyprawy. Całość będzie dość rzadka, ale spokojnie w trakcie pieczenia to się zmieni. 


Do każdej kokilki wlewam sos (podważając) lekko górną warstwę, by sos dotarł głębiej. 


Zapiekankę piekę w 180 stopniach przez 15-20 minut .Czas pieczenia zależy od tego jakiej formy używacie. Warto sprawdzić dolną warstwę ziemniaków - jeśli są miękkie zapiekanka jest gotowa.



UWAGI:
Zapiekanka daje pełne pole do popisu i modyfikacji: 

mięso mielone, można zastąpić pieczenią,która Wam została czy kawałkami kurczaka z rosołu. 

warzywa można zmieniać, tak samo jak przyprawy, których używacie do sosu

jeśli chcecie pominąć mięso polecam zapiekankę przykryć solidnym plastrem mozzarelli - będzie idealnie ciągnąca po zapieczeniu

This entry was posted on piątek, 30 maja 2014 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “zdrowy obiad: zapiekanka ziemniaczana”

  1. Brzmi pysznie. Na pewno wykorzystam w jakiś pochmurny dzień.

    P.S. Bardzo fajne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...