Rozwiązanie idealne: kruszonka i owoce. Dietetyczna kruszonka ! (tak tak istnieje! )
Owoce myję, przekrawam na ćwiartki, układam na blaszce.
Wybrałam to, co leżało pod drzewkami owocowymi więc padło na jabłka i brzoskwinie. Dodałam do nich :
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Teraz kruszonka. Ta tradycyjna to mąka, masło i cukier w równych proporcjach. Pyszne, ale od samego patrzenia boczki rosną. Wersja dietetyczna:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 czubata łyżeczka mąki (na upartego bez niej tez wyjdzie)
Wykładamy naszą kruszonkę na owoce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni, ustawiając górną grzałkę. Wyjmujemy, kiedy kruszonka będzie zarumieniona i chrupiąca.
Podaję jeszcze ciepłe z kleksem jogurtu naturalnego.
Do deseru można wykorzystać śliwki, gruszki, dynię, a nawet owoce z puszki (chociaż te mają sporo cukru),
wygląda to pysznie. wszystko jest możliwe, nawet kruszonka może być dietetyczna:)
OdpowiedzUsuń