Dziś kolejna propozycja z serii ,,zdrowy obiad''. Gołąbki. Z kaszą jaglaną ;)
Całkowita abstrakcja w porównaniu do klasyki. Łączy je tylko opakowanie, czyli kapusta. Ale to co do niej upchamy zależy tylko od naszej kreatywności.
Farsz to najzdrowsza z kasz i sezonowe warzywa. Wszystko w delikatnym sosie pieczarkowym. Naprawdę pyszne.
Do przygotowania gołąbków potrzebujemy :
(na 12 sporych sztuk)
- kasza jaglana (1 szklanka)
- spora cebula
- 2 marchewki
- biała kapusta
- majeranek (łyżeczka lub kilka listków świeżego)
- pietruszka (pół pęczka)
- olej
- sól
- pieprz
- czosnek
Na sos:
- cebula
- pieczarki 250 g
- jogurt naturalny (4 łyżki)
- pietruszka (pół pęczka)
- sól
- pieprz
Zaczynamy od sparzenia kapusty. Ja jestem niecierpliwa, i zamiast całej kapusty na wrzątek wrzucam pojedyncze liście.
Zaczynam od wykrojenia głąba, następnie oddzielam kilka liści. Kiedy zaczynam mieć z którymś problem, mocniej nacinam głąba... Na wrzątek wrzucam po 3-4 liście i wyjmuje kiedy będą przeźroczyste.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę, marchewkę, startą na grubych oczkach.
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany majeranek i pietruszkę. Kiedy kasza będzie ugotowana, odcedzamy ją i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zwijanie, to chyba mój ulubiony moment ;)
Teraz sos. Na patelni podsmażam cebulę. Kiedy będzie szklista dodaję pokrojone pieczarki i solę, żeby puściły wodę. Kiedy zmiękną dodaje pieprz i dolewam trochę wody.
Gorącym wywarem hartuję jogurt, wlewając po trochu, aż będą miały podobną temperaturę. Sos będzie dosyć rzadki, ale kiedy wrzucimy do niego gołąbki i chwilę poddusimy (jedynie by się w nim podgrzały) będzie pysznie ;)
Yummy!
OdpowiedzUsuńWyglądają super tylko proporcji mi brakuje ile czego żeby wyszło sporo:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, też bym chętnie zrobiła takie gołąbki, tylko brak podanych proporcji :/
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
UsuńSuper, dziękuję bardzo :)
Usuń