zdrowy obiad czyli gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym

Dziś kolejna propozycja z serii ,,zdrowy obiad''. Gołąbki. Z kaszą jaglaną ;) 

 Całkowita abstrakcja w porównaniu do klasyki. Łączy je tylko opakowanie, czyli kapusta. Ale to co do niej upchamy zależy tylko od naszej kreatywności.
 Farsz to najzdrowsza z kasz i sezonowe warzywa. Wszystko w delikatnym sosie pieczarkowym. Naprawdę pyszne. 





Do przygotowania gołąbków potrzebujemy :
(na 12 sporych sztuk)
  • kasza jaglana (1 szklanka)
  •  spora cebula
  • 2 marchewki
  • biała kapusta
  • majeranek (łyżeczka lub kilka listków świeżego)
  • pietruszka (pół pęczka)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
 Na sos:
  • cebula
  • pieczarki 250 g
  • jogurt naturalny (4 łyżki)
  • pietruszka (pół pęczka)
  • sól
  • pieprz
Zaczynamy od sparzenia kapusty. Ja jestem niecierpliwa, i zamiast całej kapusty na wrzątek wrzucam pojedyncze liście.

Zaczynam od wykrojenia głąba, następnie oddzielam kilka liści. Kiedy zaczynam mieć z którymś problem, mocniej nacinam głąba... Na wrzątek wrzucam po 3-4 liście i wyjmuje kiedy będą przeźroczyste.


 Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę, marchewkę, startą na grubych oczkach. 
Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy posiekany majeranek i pietruszkę. Kiedy kasza będzie ugotowana, odcedzamy ją i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.




 Zwijanie, to chyba mój ulubiony moment ;)
 

 Teraz sos. Na patelni podsmażam cebulę. Kiedy będzie szklista dodaję pokrojone pieczarki i solę, żeby puściły wodę. Kiedy zmiękną dodaje pieprz i dolewam trochę wody.

Gorącym wywarem hartuję jogurt, wlewając po  trochu, aż będą miały podobną temperaturę. Sos będzie dosyć rzadki, ale kiedy wrzucimy do niego gołąbki i chwilę poddusimy (jedynie by się w nim podgrzały)  będzie pysznie ;)




This entry was posted on sobota, 26 października 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

5 Responses to “zdrowy obiad czyli gołąbki z kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym”

  1. Wyglądają super tylko proporcji mi brakuje ile czego żeby wyszło sporo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie, też bym chętnie zrobiła takie gołąbki, tylko brak podanych proporcji :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      Usuń
    2. Super, dziękuję bardzo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...