babeczki owsiane z czekoladą i orzechami

Kiedy przyznaję się co dodałam do babeczek, reakcja zawsze jest podobna.

 Najpierw pozytywne zaskoczenie, bo nie zawierają mąki. Później zdziwienie, bo w środku jest fasola. Jest  niewyczuwalna, powoduje, że muffiny są wilgotne w środku, i znacznie ogranicza ich kaloryczność. 

Ich wykonanie jest banalne (poza etapem przygotowania fasoli) wystarczy zamieszać składniki i rozlać do foremek. 

Dzisiaj wariant pierwszy, owsiane z orzechami włoskimi i kawałkami gorzkiej czekolady.







Potrzebne nam będą : 


  • 2 szklanki pure z białej fasoli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki otrębów
  • 4 łyżki prażonego słonecznika
  • 4 łyżki rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Fasolę namaczany na noc. Gotujemy, odcedzamy i miksujemy na gładką masę. (często gotuję więcej i zamrażam już gotowa papkę po 200 ml). Po tym etapie najgorsze mamy za sobą. 

Do miski wrzucam wszystkie produkty i mieszam. Czekoladę siekam, a orzechy kruszę i wrzucam na końcu.




  Masę rozlewam do foremek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut.








Aby babeczki łatwo odchodziły od foremek muszą wystygnąć. 

Do masy możemy wrzucić  co tylko chcemy lub co nam w szafkach zalega. Rodzynki można zastąpić żurawiną, orzechy włoskie zamienić na inne, wkroić suszone owoce...  
Proponuję jednak zostawić czekoladę, te małe kawałki tak cieszą, kiedy się je wyłowi....


Z podanej ilości składników wyszło około 20 babeczek.

This entry was posted on niedziela, 3 listopada 2013 and is filed under ,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “babeczki owsiane z czekoladą i orzechami”

  1. Ciekawy przepis, na pewno wypróbuję :) A jesteś w stanie powiedzieć, ile taka babeczka może mieć kalorii?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...