krem bananowo karmelowy z chrupkimi orzechami

Jesień... długie wieczory, które spędzamy na kanapach.  Pochowane pod kocami na tyle, by dało radę jeszcze sięgnąć po herbatę. 

Nie wiem jak Wy, ale ja szczególnie wtedy często walczę z ochotą pochłonięcia czegoś słodkiego. Ponieważ staram się nie kupować takich rzeczy (żeby nie kusiły) w takich momentach mam problem. Lenistwo i plucha za oknem zniechęcają do wyjścia po coś słodkiego...

Wtedy kieruję się do lodówki ( w kocu oczywiście)  i zaczynam kombinować...






Do wykonania potrzebujemy : ( na 2 porcje)
  • 8 łyżek twarogu ( mielony, do kupienia w wiaderkach)
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( można zastąpić miodem, stevią itp)
  • skórka z cytryny ( plus trochę soku)
  • 1 banan
  • garść orzechów
  • 6 łyżek cukru ( na karmel)
 Zaczynam od twarogu, do którego dodaję cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny. Moja masa gotowa.


 Teraz karmel. Na suchą patelnię wsypuję cukier i odrobinę wody. Czekam aż cukier zacznie się karmelizować i kiedy większość będzie stopiona wrzucam orzechy.

Do pucharka wkładam 2 łyżki masy, na nią kładę kilka plasterków banana i polewam odrobiną karmelu. Następnie w tej samej kolejności układam drugą warstwę. Wierzch dekoruję orzechami oblepionymi karmelem. 




 Deser jest błyskawiczny do wykonania i naprawdę powstrzyma słodyczowy kryzys ;)

This entry was posted on poniedziałek, 18 listopada 2013 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

3 Responses to “krem bananowo karmelowy z chrupkimi orzechami”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...