Zdrowy obiad : kotleciki rybne

Nie znam wielu osób, które lubią ryby. Większość kojarzy je z mnóstwem ości i specyficznym zapachem... Podobno są osoby, które nie jedzą ryb w innej formie niż paluszki rybne.( dla mnie to rybna wersja parówek) 

Kotlety rybne to mój sposób na rybę. Dobrze doprawione przekonają nawet najbardziej opornych. Spokojnie, obędzie się bez mikserów, blenderów i ciężkiego sprzętu.





Na ok 12 sztuk potrzebujemy : 
opakowanie mrożonej ryby ( najlepiej z najmniejszą ilością glazury)
duża marchewka
średnia cebula
kawałek pora
jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej 
sól
pieprz 
suszony koperek





Rybę kroje na małe kawałki, Następnie szerokim nożem siekam. 
Marchew trę na grubych oczkach i dodaję do rybnej papki. Cebulę i pora kroję i podsmażam na odrobinie oliwy.




 Do masy dodaję jajko i przyprawy. Jeśli całość jest rzadka dodaję mąkę, która sklei całość.



 Formuję kotleciki i smażę na teflonowej patelni. Gotowe.

Uwagi :
 Kotlety najczęściej podaję z kiszoną kapustą. Doprawiam ją cebulą, cukrem, pieprzem i oliwą.

Jeśli kotlety uchowają się do następnego dnia robię rybne burgery. Ale o tym już niedługo na blogu...




This entry was posted on poniedziałek, 3 lutego 2014 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

2 Responses to “Zdrowy obiad : kotleciki rybne”

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) mam pytanie, jakiej dokładnie ryby użyłaś? Bo znajac mnie jak spojrzę na mnogość przeroznych nazw to nie będę mogla się zdecydować :P J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem padło na mintaja ;) Jeśli chodzi o tę rybę polecam paczkowaną w sklepie z robalem w logo :) Ma tylko 5% glazury i po rozmrożeniu nadal przypomina rybę, a nie strzępki.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...