marmolada cebulowa

Marmolada cebulowa wywołuje różne reakcje. Jedni się krzywią, bo marmolada to owoce, a całość ma być słodka. Inni są zachwyceni, ponieważ fanów smażonej złocistej cebulki nie brakuje. Ja bardzo byłam ciekawa efektu ... 

Ostatecznie całość trąci lekko kuchnią francuską, udaje eleganckie i wykwintne. Udaje, bo pamiętajmy, że to dalej nasza zwykła cebula, a wykonanie jest bardzo łatwe. Kiedy już obierzemy i pokroimy całą potrzebną cebulę...

Dziś marmolada na dwa sposoby. Ja nadal nie mogę zdecydować się, która smakuje mi bardziej.


 Wersja pierwsza: marmolada z pomarańczą i chilli 
 
Do jej wykonania potrzebujemy : 
2-3 duże cebule
1 pomarańcza
pół małego suszonego chilli ( lub pół łyżeczki mielonego) 
łyżeczka soli 
łyżeczka cukru
4-5 łyżek białego octu winnego 

Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy. Dodajemy sól i cukier, by przyspieszyć pojawienie się złotego koloru. 


Kiedy cebula będzie lekko złota, ale nadal miękka dodajemy wyfiletowaną pomarańczę ( pozbawioną białej skórki) i sok, który z niej wyciekł. Ja lubię ten pomarańczowy aromat więc kiedy  jest za mało wyczuwalny dodaję trochę startej skórki pomarańczowej. 


Dodaję ocet, chilli i nadal smażę. Kiedy mocny zapach octu odparuje, a całość będzie przypominała konsystencją marmoladę możemy zacząć degustację. 

Wersja druga : marmolada z octem balsamicznym i zielem angielskim 


Potrzebujemy : 
2-3 duże cebule
łyżeczkę soli
łyżeczkę cukru
5-6 łyżek octu balsamicznego 
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe

W tym przypadku działamy podobnie. Kroimy cebulę, przesmażamy z solą i cukrem, zielem angielskim i liściem laurowym. Kiedy całość będzie miękka i złocista dodajemy ocet  i czekamy aż lekko odparuje i zgęstnieje. 





Uwagi : 

Marmolada świetnie smakuje na toście z pokruszoną gorgonzolą, dodaję ją do hamburgerów, mięsa czy ukochanej zupy selerowej, która już niedługo na blogu ;)

Jeśli okaże się, że cebulę pokroiliście za grubo i zaczyna się palić, zanim zdążyła zmięknąć jest na to sposób. Dolejcie trochę wody i przykryjcie pokrywką.


This entry was posted on poniedziałek, 10 lutego 2014 and is filed under ,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

7 Responses to “marmolada cebulowa”

  1. Hmm, no dość kontrowersyjne to połączenie cebuli z pomarańczą;) Nie wiem, czy odważę się przetestować je w swojej kuchni. Natomiast ta druga marmolada, choć z wyglądu mniej apetyczna, to jednak bardziej swojsko brzmi i prędzej znajdzie zwolenników wśród mojej cebulożernej rodziny;) A taką marmoladę cebulową to można sobie zapasteryzować w słoiku i przechowywać w spiżarni czy trzeba spożyć od razu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia zawsze mówi, że cebula jest zdradliwa w pasteryzacji i może popsuć sporo przetworów. Dlatego nie próbowałam jej przechowywać dłużej niż ok 2 tygodnie w lodówce ( w wyparzonym, szczelnie zamkniętym słoiczku)

      Usuń
  2. Mm zrobilam wedle twojego przepisu ;) wysmienite !!
    Masz talent kulinarny. Ile masz lat ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze przez kilka miesięcy 22 :)
      Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
    2. A brat ile ma? ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...