babeczki z suszonymi pomidorami fetą i oregano

Babeczki fasolowe pojawiały się wcześniej na blogu. Zawsze jednak w wersji słodkiej. Dziś z suszonymi pomidorami, oregano i fetą.

 Możemy je zanieść na imprezę jako przekąskę z dipem czosnkowym lub pokroić i wykorzystać zamiast pieczywa do tworzenia mini kanapeczek. 








 Potrzebne będą: ( na około 9 babeczek)
  • szklanka białej fasoli ( ugotowanej i zmiksowanej na pure)
  • jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • cebula ( podsmażona na złoty kolor)
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • sól pieprz 
  • kawałek fety
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie jest banalne. Jeśli mam przygotowaną wcześniej fasolę, pójdzie błyskawicznie.
Do miski wrzucam wszystkie składniki, mieszam i wykładam do silikonowych foremek.




 Piekę 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem z foremek czekam by ostygły.




Uwagi :
Dodatki można zmieniać wedle uznania... pomidory zastąpić marynowaną papryką, lub podsmażonymi pieczarkami... co tylko macie w czeluściach lodówki. 

Jeśli zabieracie babeczki na imprezę warto dorobić do nich twarożkowo-ziołowy dip.

This entry was posted on niedziela, 29 grudnia 2013 and is filed under ,,,,. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...