Cykl zdrowy obiad: Indyk jogurtowo-cytrynowy

I nastał ten dzień :) W przepisie z cyklu  ''Zdrowy Obiad'' pojawia się mięso. Indyk w bardzo aromatycznej marynacie.

Do tego moja ukochana surówka z białej rzodkiewki. Można ją jeszcze kupić w osiedlowych warzywniakach, więc korzystajmy :)





 Do przygotowania potrzebujemy :
  • kawałek piersi z indyka (mój filet miał ok 400 g)
  • skórka z połowy cytryny
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 
  • pietruszka ( można zastąpić tymiankiem)
  • czosnek 
  • sól 
  • pieprz




W misce mieszamy jogurt, skórkę i sok z cytryny, przyprawy i zioła. ( ja zioła dodałam w formie sosu, który zawiera zmiksowaną natkę pietruszki i czosnek z oliwą, ale spokojnie można dodać siekane)


 Filet kroję w plastry i lekko rozbijam tłuczkiem. Wkładam do marynaty i mieszam, by filety dokładnie nią się pokryły. 
Tak przygotowane mięso można wstawić do lodówki nawet na 2 dni i usmażyć tuz przed podaniem. 
Jeśli chcemy je zjeść dzisiaj, odstawiamy je na czas przygotowywania surówki.





 Rzodkiewki obieram i trę  na grubych oczkach. Dodaję sól, pieprz i odstawiam na chwilę. Kiedy lekko zmięknie i puści wodę dodaję jogurt naturalny.


 Teraz zostaje nam usmażyć mięso. Na rozgrzaną patelnię wkładam filety. Nie dodaję oleju, ponieważ marynata i tak robi się rzadsza pod wpływem temperatury i mięso nie przywrze. Filety ładnie brązowieją dzięki jogurtowi ( zawiera w składzie cukier).

 Gotowe ! Do mięsa często podaję ryż lub pieczonego ziemniaka.  

Jeśli mięso zostaje, bardzo dobrze sprawdzi się następnego dnia w kanapce z pieczonymi warzywami. :)




This entry was posted on środa, 4 grudnia 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

One Response to “Cykl zdrowy obiad: Indyk jogurtowo-cytrynowy ”

  1. Świetna inspiracja na obiad. Jeżeli mięso zostaje na drugi dzień, to robię z niego kanapki (jak Ty) albo jakąś zapiekankę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...