Ile osób od nowego roku ma zamiar przejść na dietę ? Podobno jest to jedno z najczęstszych postanowień noworocznych...
Czemu nie zacząć w Sylwestra ? Fakt, że tej nocy królują chipsy, sałatki polane majonezem i góry paluszków. Fakt, że przychodząc z kaszą z warzywami mogą na nas dziwnie patrzeć, ale jest na to sposób...
Postawiłam sobie wyzwanie i rozpoczynam cykl przepisów na odchudzonego sylwestra. Dziś przekąski ;)
Nie umiem lepić pierogów. Moją porażkę w tym temacie tłumaczę sobie moją pazernością ( upcham trochę więcej farszu...bo będzie za suchy). Ale pieczone pierogi, to zupełnie inna bajka...
Zaczynamy od ciasta . Do wykonania około 40 sporych pierogów potrzebujemy:
- 2 kostki twarogu
- 3/4 kostki margaryny
- pół kilo maki ( użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- sól ( około łyżeczkę)
Teraz farsz. Nie jestem fanką selera i pewnie gdyby nie fakt, że zostało go sporo po przygotowywaniu sałatki na Święta nawet bym go nie tknęła.
Cale szczęście, że zalegał w lodówce, bo seler z porem, wędzonką i dużą ilością majeranku to cudo. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- duży seler
- 2 średnie ziemniaki
- por ( białą część)
- kawałek mocno wędzonego mięsa ( może być boczek)
- sól
- pieprz
- majeranek ( 1 łyżeczka)
- mleko
Por i ziemniaki kroję w małe kawałki i zalewam mlekiem z wodą ( w stosunku 1:1), tak by przykryły warzywa.
Gotuję aż będą miękkie i ubijam na pure. ( powinno być gęste, więc jeśli mleko i woda nie odparowały warto odcedzić warzywa)
Posiekanego pora i mięso podsmażam na patelni. Kiedy będą rumiane dodaję majeranek i selerowo - ziemniaczaną papkę. Studzę i upycham w pierogi ;)
Ciasto rozwałkowuję i wykrawam krążki. Używam do tego dużego kubka, lub miseczki. Nie warto bawić się w małe szklanki ;)
Ładnie lub mniej ładnie zlepione pierogi układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę aż będą rumiane ( około 15-20 minut) .
Jak widać, moje były mniej ładnie zlepione. Cale szczęście w tym przepisie nie trzeba się tym martwić ;) Nie przejmuję się, że coś pęknie, nie doklei się... bo w piekarniku wszystko ładnie połączy się i zrumieni. Bez obaw, że skończę z pierogową zupą...
Uwagi:
W pierogi można wpakować prawie dowolny farsz. Mogą być ze szpinakiem, takim jak w tej tarcie .
Do pierogów świetnie pasuje sos czosnkowy.
Chrońcie farsz przed ''pomocnikami'', bo mimo deklaracji, ze nie lubią selera ostatecznie połowa ciasta poszła do lodówki, bo farsz dziwnie zniknął. ;)
margaryna to bardzo niezdrowy składnik
OdpowiedzUsuń